محل تبلیغات شما

حسینعلی رونقی فرزند مرحوم هاشم  رونقی متولد 1312 خورشیدی در محله شیرازیهای شهر فسا می باشند. تحصیلات ابتدایی ومتوسطه در این شهر سپری نموند و از دانش آموختگان دبیرستان روزبهان فسا (دوالقدر بعدی) بودند. ایشان در خصوص تحصیلات عالیه خویش می گویند:من در سال۱۳۳۴ وارد دانشکده پزشکی شدم. ما حدود ۸۹۰ نفر فارغ‌التحصیل دبیرستان‌های شیراز و ایران بودیم که از بین ما ۴۲ نفر توانستند وارد دانشکده پزشکی شیراز شوند. از این ۴۲ نفر، تنها ۳۲ نفر پزشک شدند. از این ۳۲ نفر، ۲۴ نفر به آمریکا برای گرفتن تخصص و فوق‌تخصص رفتند که من هم جزو این عده بودم.دکترای تخصصی داخلی – فوق تخصص نفرولوؤی و دکترای تخصص پزشکی اجتماعی از از دانشگاه جان هاپکینز  رهاورد سفر ایشان برای ادامه تحصیل در آمریکا بوده است .

ازگروه 24 نفری تحصیل کردگان در آمریکا فقط  ۹ نفر به کشور خود برگشتند ( ۷ نفر مشغول تدریس در دانشگاه و ۲ نفر بقیه مشغول طبابت)  شدند. بعد از یکی- دو سال ۲ نفر دیگر از آمریکا بازگشتند سال‌ها گذشت و با وقوع انقلاب اسلامی، همه پزشکان متخصصی که از آمریکا بازگشته بودند، دوباره کشور را ترک کردند؛. آمار عجیبی هست که البته ارتباط مستقیمی با این بحث ندارد. از این ۱۲ پزشک ساکن ایران هم در سال ۱۳۹۷، فقط یک نفر زنده است اما از آن ۲۰ نفر، ۱۸ نفر زنده‌اند.

بیمارستانهای سعدی (شهید فقیهی) و نمازی شیراز از اولین مراکز مراقبت بیماران کلیوی در ایران محسوب می شوند. در سال 1344 دکتر حسینعلی رونقی فارغ التحصیل دانشکده پزشکی شیراز که از دانش آموختگان نفرولوژی در آمریکا بود، بعنوان استادیار بخش داخلی فعالیت خود را شروع کرد. تدریس آناتومی، فیزیولوژی و بیماریهای کلیوی به عهده وی گذاشته شد. در آن زمان نارسایی کلیه بیماری کشنده ای محسوب می شد. دکترحسینعلی  رونقی در سال 1344 نخستین دیالیز صفاقی را برای بیماری که جراحات شدید داشت و دچار نارسایی حاد کلیه شده بود در بیمارستان سعدی شیراز انجام داد. این دیالیز کاملاً موفق بود و بیمار بهبود یافت و از آن پس اعتماد به این روش درمانی بوجود آمد بطوری که در 6 ماه بعد دیالیز صفاقی در بیماران دیگری نیز انجام شد.

در سال ۱۳۵۰ به همت دکتر حسینعلی رونقی، متخصص بیماری‌های کلیه و استاد بالینی بخش داخلی، برنامه‌ریزی برای مرکزی که پروژه‌های بهداشت و درمان روستایی را اجرا و نظارت کند، آغاز شد وبرای موفقیت این برنامه‌ها لازم بود این مرکز با چارچوبی آکادمیک و در تشکیلات رسمی دانشکده پزشکی ایجاد شود تا بتواند از پشتوانه لازم علمی برخوردار باشد و به صورت یک بخش آموزشی پژوهشی همطراز با سایر بخش‌های دانشکده عمل کند. از این جهت گروه پزشکی اجتماعی با هدف ارتقای آموزش علوم بهداشتی و طب پیشگیری در دانشکده پزشکی، تربیت نیروی انسانی بهداشتی- درمانی از سطح تخصصی تا رده‌های میانی و سطوح اولیه، انجام پژوهش‌های میدانی و جامعه‌گرا و کلا سوق آموزش و پژوهش کلاسیک به سمت نوعی جامع‌نگر و مبتنی بر نیازهای مردم شکل گرفت و ایشان بنیانگذار گروه پزشکی اجتماعی شیراز در سال 1350 وبنیانگذار دانشکده بهداشت کوار و استاد گروه پزشکی اجتماعی کوار نیز هستند

ایشان در گفتگویی نوشته اند :موضوع مهاجرت جمعی پزشکان به آمریکا فکرم را مشغول کرد و در سال ۱۳۵۰ شروع به تحقیق در این باره کردم. به کمک دانشگاه جان‌ هاپکینز که تحقیقات را آنجا شروع کرده بودم، فهرست تمام پزشکان ایرانی ساکن آمریکا دراختیارم قرار گرفت و بعد از بررسی آمارها فهمیدم، ۹۰درصد از فارغ‌التحصیلان پزشکی شیراز و ۴۰درصد از پزشکان فارغ‌التحصیل دانشگاه تهران به آمریکا مهاجرت می‌کنند. در مورد دانشگاه‌های اصفهان، اهواز و تبریز، این نسبت حدود ۱۰-۱۲درصد بود.آمارها شوکه‌ام کرد. در جریان تحقیقم برای پزشکان زیادی پرسشنامه فرستادم و دلیل ماندنشان در آمریکا را پرسیدم. نتایج تحقیقات را اول در ایران در سال ۱۳۵۱ در اولین و دومین شماره از نشریه نظام پزشکی منتشر کردم. بعد از آن، دانشگاه جان‌هاپکینز از من خواست همان مقاله را در نشریه پزشکی آمریکا چاپ کنم. به محض انتشار این مقاله در نشریه پزشکی آمریکا، رومه شیکاگوتریبیون مقاله من را چاپ کرد. درواقع ماحصل تحقیقم این بود که تقریبا تمام پزشکانی که به خرج ایران درس می‌خوانند، در آخر از آمریکا سر درمی‌آورند.

آن موقع‌ها سفارت ایران در واشنگتن بریده همه رومه‌های درباره ایران را جمع‌آوری می‌کرد. بریده گزارش من به وزارت خارجه و سپس خبر به ساواک رسید. ساواک بدون تحقیق درباره آنچه نوشته بودم، به دانشگاه شیراز دستور داد من را که آن موقع استاد رشته پزشکی بودم به جرم انتشار مطالب علیه امنیت کشور اخراج کنند. دستور اخراج که می‌رسد، آقای دکتر فرهنگ مهر، رئیس وقت دانشگاه شیراز، درباره من از معاونش، دکتر قوامی، پرس‌وجو می‌کند. دکتر قوامی هم جواب داده دکتر رونقی از نظام آموزش پزشکی ایران انتقاد کرده که چرا همه محصولات این نظام باید راهی آمریکا شوند. ظاهرا حرف من از نظر دکتر فرهنگ مهر اشکالی نداشته و اظهار علاقه می‌کند صحبت‌هایم را گوش کند. خلاصه اینکه در یکی از جلسات سخنرانی من حاضر شد و آخر سخنرانی در آغوشم کشید و پرسید حاضری همین حرف‌ها را در حضور شاه هم بگویی؟ من خود را پژوهشگر می‌دانستم و اطمینان داشتم کارهایم مبنای علمی دارد، پس دلیل نداشت از ابراز آنها بترسم. مدتی بعد شاه به شیراز آمد و موقع حضور او در دانشگاه پهلوی دوباره حرف‌های قبلی‌ام را تکرار کردم. این را هم بگویم که من در زمانی که هنوز دانشجو نشده بودم، به دلیل ایراد یک سخنرانی در طرفداری از دکتر مصدق، ۶ ماه زندان انفرادی افتاده بودم؛ یعنی می‌بینید که پرونده مناسبی از نظر امنیتی نداشتم. فراموش نمی‌کنم وقتی داشتم به شاه گزارش می‌دادم، چند نفر محافظ او از ترس اینکه گزندی به جان شاه برسد، دوره‌ام کرده و هر حرکتم را مراقب بودند.
-
شاه از من پرسید فکر می‌کنید این فرار مغزها در آن سال‌ها به چه علت بود؟ . برایش توضیح دادم که اختلاف درآمد زیاد متخصصان در ایران و آمریکا خیلی زیاد است. آن موقع یک پزشک متخصص در ایران ۷۰۰ تومان حقوق می‌گرفت، اما درآمد او در آمریکا ۷ هزار دلار بود. همچنین دوره سربازی از عوامل مهاجرت دسته‌جمعی فارغ‌التحصیلان پزشکی پیش از انقلاب بود. البته به شاه گفتم بعضی دلایل اجتماعی هم وجود دارد اما نمی‌توانستم به او بگویم
- بعد از آن شاه به هویدا دستور بررسی و پیگیری داده شد. قرار شد به شاه گزارش بدهند. سربازی ۲ ساله تبدیل به ۱۳ ماه شد. دستور داده شد زمین‌های اوقاف دراختیار فارغ‌التحصیلان پزشکی قرار گیرد و از طرف بانک هم وام‌هایی به آنها داده شد. حقوق هم از ۷۰۰ تومان به ۴هزار تومان رسید.
 پرفسور رونقی که تحت نظارت سازمان بهداشت جهانی در سال 1356 دانشگاه علوم پزشکی فسا را بنیان گذاشتند.

پرفسور رونقی  پس از انقلاب به مدت سی سال به آمریکا مهاجرت نمودند و در دانشگاه جان هاپکینر شهر بالتیمور در مریلند آمریکا مشغول فعالیت شدند همچنین استادی افتخاری دانشگاه کالیفرنیا در سن دیگو را نیز برعهده داشتند.در سال 1396 به پیشنهاد ریاست دانشگاه به عنوان عضو افتخاری هیئت علمی با رده ی استادی به همکاری های آموزشی و پژوهشی با این دانشگاه  علوم پزشکی  فساخواهند پرداخت ایشان  و در سال 97 نیمی از دارای خود را برای بودجه های تحقیقات پزشکی همان دانشگاه اختصاص دادند.

پرفسور رونقی مشاور سازمان جهانی بهداشت در ایران و دارای مقالات بسیاری در نشریات خارج وداخل هستند.

طراز یا جامه نگارهای فسایی

خُنب آتشکده - قنب آتشکده فسا

خلبان شادروان سروان عزیزاله فرهی

پزشکی ,آمریکا ,دانشگاه ,سال ,نفر ,شیراز ,در سال ,در آمریکا ,در ایران ,بعد از ,پزشکی اجتماعی ,گروه پزشکی اجتماعی ,دانشکده پزشکی شیراز ,وارد دانشکده پزشکی

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

ابزار و تجهیزات نامـ ــــ ــه هایی که گفتنی نبـــــ ــود